Thursday, January 24, 2013

Pepatah yang patah?

Hye semua..

Syaza rasa bila usia semakin meningkat ni tak payah nak fikir sangat pasal benda lain. Just fokus pada apa yang kita sedang lakukan. Bak kata pepatah,
Genggam bara api biar sampai ke pangkal lengan
Tapi mungkin dalam masa yang sama kita perlu juga mengamalkan kata-kata ini,
Sambil menyelam minum air
But at the same time, Syaza tak rasa macam tu sebab Syaza ni cepat hilang fokus bila banyak sangat benda nak kena fikir lagi2 bila dah praktikal ni. Sebabnya, Syaza sekarang ni dah rasa life macam orang yang dah betul2 kerja. Kena buat semua benda macam staf lain kena buat. Tapi orang cakap,
Practice make perfect
Memang pun bila kita asyik lakukan perkara yang sama. Lama2 kita akan pakar dalam bidang tu tapi Syaza macam kesian juga dekat kawan2 Syaza yang tak dapat belajar macam mana Syaza belajar. Padahal kitorang seangkatan. Bila ada kawan2 kat PLA lain yang hidupnya terkontang-kanting dekat PLA tu, buat Syaza risau sangat dengan pencapaian diorang dan dalam masa yang sama rasa bersyukur sebab dapat belajar lebih daripada orang lain.

Actually, Syaza selalu merungut bila nama Syaza asyik naik je untuk buat semua benda tapi tanpa Syaza sedar Syaza banyak belajar daripada perkara2 yang Syaza terlibat. Haish! Terukkan perangai?

Syaza selalu ingat pesan sorang cikgu masa sekolah rendah, dia selalu cakap...
Pinggan tak retak, Nasi tak dingin, Orang tak nak, Saya lagi tak ingin
Apa yang dia kata ni membuat Syaza buka mata Syaza untuk buat yang terbaik lagi... Cikgu selalu cakap pokok pangkalnya adalah diri sendiri. Kalau diri sendiri yang tak nak berusaha macam mana orang lain nak tolong?

Syaza ada sorang ustaz masa menengah rendah selalu cakap kat Syaza,
Siapa yang menanam, dia yang akan dapat hasilnya
Bila dah dewasa ni baru terfikir akan kata2 guru masa sekolah dulu yang sering Syaza pandang remeh. Syaza selalu fikir, cikgu ni tak rasa macam apa yang saya rasa tapi lepas keluar dari sekolah dan mula melihat dunia realiti. Syaza tau, Syaza perlukan motivasi seperti itu untuk bangkit menghadapi masa depan yang luas terbentang. Tiada siapa yang tahu apa yang bakal berlaku di depan sana jika dia tidak melalui jalan itu sendiri untuk menuju ke hadapan.

i just keep thinking about the words from teachers. Thanks for giving me motivated to grow up and experienced the future :)

 
 
 

No comments:

Post a Comment